tisdag 31 januari 2012

Behandling finns för endometrios men staten vägrar betala!

Endometrios är en dold kvinno­sjukdom som över 200 000 ­kvinnor i Sverige lider av. Många vet inte om att de är drabbade, få får diagnos i tid och bland dem som får det är det många som ­inte får tillgång till en effektiv behandling. Det är en sjukdom som sätter sig på olika ­organ och på bukhinnan och skapar en ­inflammation. Sjuk­domen ­drabbar kvinnor i fertil ­ålder och leder till kraftiga smärtor och blödningar. I lindrigare­ fall upplevs symptomen som ­starka menssmärtor. Men för många ­leder sjukdomen till svåra, ­kroniska smärtor och även barnlöshet.

Trots att mellan fem och tio procent av kvinnorna i Sverige­ är drabbade är sjuk­domen okänd. För många ­kvinnor är det skamfyllt att ­tala om smärtor i underlivet eller vid sex. Många har sett sin mamma ha ont och tror att det är såhär en mens­cykel känns. Även inom vården förekommer tyvärr ­attityden att kvinnors smärtor är något de får leva med.

Sjukvården måste göra mer. ­Tyvärr har staten i stället nyligen tagit ett steg i fel riktning, genom att nyligen avslå subvention för Visanne, ett nytt läkemedel mot endometrios. TLV anser att Visanne inte är bättre än de traditionella läkemdelen mot endometrios. Det får därför inte ingå i högkostnadsskyddet.

Hittills har behandling mot svår endometrios skett med ­läkemedel som stänger av ägglossningen och försätter ­kvinnan i ett förtida, kemiskt klimakterium. Det dämpar smärtorna men ger ofta svåra biverkningar i form av vallningar, sömn­problem och depression. Den nya behandlingen är effektiv, men är mer skonsam – de allra­ flesta slipper biverkningar. För många kvinnor med ­kraftiga ­besvär skulle den innebära en väsentligt höjd livskvalitet. Detta är en sjukdom som drabbar unga kvinnor.

Behandling finns alltså, men staten vägrar betala och därför skriver inte läkarna ut läke­medlet till de kvinnor som det skulle kunna hjälpa. För de ­kvinnor där det nya läkemedlet skulle vara rätt behandling står nu hoppet till att landstinget på den ort de bor väljer att betala ur sin egen budget. Vi kan påverka våra sjukvårdspolitiker så att de inser vikten av bra behandling istället för den billigaste.

Bloggar: hälsa, sjukvård, sjukdom, smärta, kronisk smärta, samhälle, sjukskrivning, värk , medicin, Göteborg, , ,intressant


2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är väl TLV som beslutar om subventioner?

Kaktusblomman sa...

Tack för påpekandet. Inlägget förtydligat.

Hälsningar