Spikmattor i plast har anammats av många svenskar och sägs enligt reklamen kunna bota migrän, premenstruella störningar, impotens, övervikt och till och med astma, ofta hänvisas till "mångtusenåriga traditioner" och "beprövad erfarenhet". Effekten skulle bero på att smärtan - för det gör rejält ont att lägga sig på mattan - får kroppen att frisätta ämnen som smärtstillande endorfiner och lugnande oxytocin.– Det är ju en sak. Att påstå att de skulle bota olika åkommor är en helt annan, säger Martin Ingvar.
Några belägg för att påståendena håller finns inte, enligt den genomgång som TT har gjort av medicin- och vetenskapstidskrifternas databaser. Det går alltså inte att säga om mattorna ger någon effekt utöver den så kallade placeboeffekten, som bottnar i människors tro på behandlingen. Martin Ingvar och hans kollegor vid KI:s Centrum för integrativ medicin vill göra en vetenskaplig studie av spikmattor, men den väntar fortfarande på grönt ljus från den forskningsetiska kommittén.
Det saknas alltså vetenskapliga belägg för att spikmattor ger effekt pga att det inte gjorts några studier på detta. Men det är inte samma sak som att de skulle vara helt verkningslösa. Däremot får man inte säga att de botar utan att ha belägg för det.
Bloggar: hälsa, sjukvård, sjukdom, smärta, kronisk smärta, samhälle, forskning sjuk
2 kommentarer:
Jag tycker det är viktigt att det som skrivs sist i inlägget framhålls tydligt och ofta "Det saknas alltså vetenskapliga belägg för att spikmattor ger effekt pga att det inte gjorts några studier på detta. Men det är inte samma sak som att de skulle vara helt verkningslösa. Däremot får man inte säga att de botar utan att ha belägg för det."
Så är det med många behandlingar inom alternativmedicin. Flera människor har nytta av diverse olika medel och behandlingar men när det inte finns vetenskapliga studier ska det inte marknadsföras som garanterat läkande behandling. Det finns en risk för att människor blir lurade och hamnar i en alternativmedicin-cirkus som egentligen inte ger något annat än en kortvarig lustcykel för att sedan skicka individen vidare till nästa behandling eller terapi.
All vetenskaplig granskning är viktig och kan rensa området från personer som bara är ute efter att tjäna pengar på sjuka människors vanmakt. Det skulle göra seriöra utförare inom alternativmedicinen mer trovärdiga. De skulle kuna bli ett tillskott till skolmedicinen.
Det har du rätt i, men problemet är att det inte satsas lika mycket pengar på forskning inom alternativ medicin eftersom det inte är lika lönsamt som läkemedel.Läkemedelsindustrin är en väldigt lukrativ bransch.Vad vi skulle behöva är oberoende forskning som betals av staten.Nu forskas det mest på sånt man kan tjäna pengar på. Det forskas t ex nästan inte alls på smärtstillande blockader fastän det har väldigt god effekt på många som har långvarig smärta och har få biverkningar.
Skicka en kommentar