söndag 18 september 2011

Privatiseringar av välfärden varken bättre eller sämre

I förra veckan kom SNS-rapporten om privatiseringarna i välfärden. Slutsatsen var enkel - det gick inte att styrka att privatiseringar gjort välfärden vare sig billigare eller bättre. Det riktigt intressanta är hur Alliansen har reagerat - valfrihet var ett självändamål vid privatiseringar, inte kvalitetshöjningar eller sänkta kostnader för skattebetalarna!

Privata alternativ och konkurrensutsättning inom välfärdssektorn har inte blivit den mirakelmedicin som många hoppades på. För första gången har nu en grupp av Sveriges ledande välfärdsforskare studerat följderna av de senaste 20 årens privatiseringspolitik.

Förhoppningarna var stora från början: Byråkratin skulle minska, liksom de effektivitetsproblem som plågade den offentligt tillhandahållna välfärden. Vidare skulle kvaliteten och demokratin stärkas tack vare ökad valfrihet för medborgarna. Men SNS:s övergripande slutsats är att det råder en anmärkningsvärd brist på kunskap om effekterna av konkurrens i välfärdssektorn. De kan inte hitta några vetenskapliga belägg för att de högt ställda förhoppningarna har infriats, skriver SNS forskningschef Laura Hartman.                  

Du kan se redovisningen av deras forskning på SVT- Forum

Bloggar: hälsa, sjukvård, sjukdom, smärta, kronisk smärta, samhälle, sjukskrivning, värk , medicin, Göteborg, , politik, opinion, intressant,, , politik,Riksdagen, välfärd,

Inga kommentarer: