onsdag 23 juni 2010

Psykisk sjuka får sämre vård

Psykiskt sjuka dör betydligt oftare än andra när de drabbas av fysiska sjukdomar som går att förebygga och behandla, visar en utvärdering som Socialstyrelsen gjort. Av de psykiskt sjuka som drabbas av stroke dör 30 procent fler inom tre månader jämfört med befolkningen i övrigt och psykiskt sjuka som får lungcancer löper 50 procents högre risk att dö än andra lungcancerpatienter.

Psykiskt sjuka får inte heller tillgång till rekommenderade läkemedel i samma utsträckning som andra, skriver Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm på Svenska Dagbladets debattsida Brännpunkt.

Psykofarmaka kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar, men det räcker inte som förklaring till att fler psykiskt sjuka dör i kroppsliga sjukdomar, enligt Holm. En troligare förklaring är att symtomen upptäcks senare och att förutsättningarna för behandling då är sämre.

Ett helt oacceptabelt resultat som måste uppmärksammas och åtgärdas. Det finns en tendens i vården att allt skylls på psyket och dämed inte görs något åt.

Bloggar: , , , , , Göteborg, värk, ,

2 kommentarer:

HumanLabRat sa...

Ja hade man inte skyllt folks ohälsa på deras psyken så hade ju psykiatrin inte haft så mycket att göra och det hade gått åt mycket med vårdmedel för att utreda och behandla "psykfallens" verkliga åkommor. Med största sannolikhet är det många som tillhör psyket trots att de egentligen är fysiskt sjuka, så var det förr och så är det nu. Allt från magsår till Parkinson och Creutzfeldt–Jakobs sjukdom har behandlats som psykiska sjukdomar. Betänk hur hemskt det varit för patienterna som blivit misstrodda och fått lyssna till psyksnack när de led/lider av fysiska sjukdomar!

Kaktusblomman sa...

Ja, precis!Men psykiatrin kostar vi också pengar , för att inte tala om vad det kostar att folk nte kan arbeta.