torsdag 1 juli 2010

Stupstocken gillas av Försäkringskassan,men röd-gröna kritiska

Försäkringskassan är positiv till förändringarna i sjukförsäkringen, som de menar har lett till att sjukskrivna får bättre och snabbare hjälp. Men de rödgröna fortsätter att kritisera ”stupstocken”. De är mycket kritiska till att personer som uppnått det maximala antalet sjukdagar utförsäkras, och tycker inte att sjuka ska behöva oroa sig över att bli utförsäkrade.

"- Tidsgränser i sig är ju inget problem, men här utförsäkras ju människor, oavsett om de är friska eller inte. Stelbenta tidsgränser och utförsäkring gör att människor som är sjuka tvingas lämna sjukförsäkringen — även om de inte har återfått arbetsförmågan, säger Veronica Palm (S)."

Som sagt, folk har inte blivit friskare av de nya sjukreglerna. Man har bara flyttat "problemet" till arbeteförmedlingen och Sociala. Jag tvivlar på att så många sjuka verkligen har fått arbete. Senast i dag visade en ny raport att funktionshindarde hade väldigt svårt att komma ut på arbetmarknaden och funktionshindrade är inte bara de sim sitter i rullstol, som man kan tro. Det kan även vara whiplashskadade, synskade och psykiskt sjuka.

Läs om hur Staten har misslyckats med stöd till funktionshindrade:

Rapporten ”Alltjämt ojämt” lämnades över till regeringen i förrgår. Den bygger på en undersökning om livsvillkoren för 57 500 vuxna funktionshindrade personer med insatser från socialtjänsten enligt socialtjänstlagen (SoL) eller lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Det handlar bland annat om personer med psykisk funktionsnedsättning, utvecklingsstörning, rörelsehinder, tal­svårigheter och synnedsättning. Resultaten visar på stora skillnader i levnadsförhållanden mellan funktionshindrade och befolkningen i övrigt. Det gäller samtliga undersökta områden – utbildning, arbete, ekonomi, aktiv fritid och hälsa med boendestandard som enda undantag. Nu visar det sig också att många har fått sin personliga assistans indragen av FK.

Mest oroväckande är situationen för personer i åldern 20–29 år med insatser enligt socialtjänstlagen. I gruppen finns många personer med psykisk ohälsa eller psykisk funktionsnedsättning. Många har en låg utbildningsnivå och står helt utanför arbetsmarknaden samtidigt som de har en svag personlig ekonomi och en mindre aktiv fritid. I rapporten konstaterar Socialstyrelsen behovet av fördjupade analyser och ansträngningar inom flera områden.
Bloggar: , , , , , Göteborg, värk, ,

Inga kommentarer: