Helena blev förtidspensionerad av Försäkringskassan. Men försäkringsbolaget Folksam vägrar ersätta Helena för ekonomisk invaliditet och hävdar att olyckan inte har samband med hennes besvär. Antagligen beror det på att hon inte uppsökte sjukhus direkt efter olyckan. Försäkringsbolagen använder sig ofta av den sk. 72-timmarsregeln som säger att man ska ha sökt vård inom den tiden. Men det är inte ovanligt att man söker vård efter ett tag när man har fått whiplashskada eftersom de flesta tror att det ska gå över och därför väntar så länge som möjligt. Nu står det ju också i all information från sjukvården att de flesta blir helt återställda, vilket kan göra att de som har en svårare skada luras att vänta för länge med att söka vård och därför har svårt att få ersättning för sina skada.
För att vara skyddad ifall en olycka händer, är det viktigt att teckna en olycksfallsförsäkring som täcker ekonomisk och medicinsk invaliditet. Invaliditetsersätttning kan man få från flera försäkringsbolag, däremot inte kostnadsersättning. Facket har ofta billiga grupplivförsäkringar där det ingår både hemförsäkring, olycksfall, sjuk- och livförsäkring (vid dödsfall). De kallas kollektiva försäkringar och är billigare eftersom det är många som försäkras. Om man skadas i arbetet kan man få ersättning från Försäkringskassan om man blir förtidspensionerad. Det kallas livränta enligt lagen om arbetskada.
Viktiga råd om man råkar ut för en whiplashskada
*Kontakta läkare direkt efter olyckan, oavsett om du känner dig oskadd eller inte, och se till att få full dokumentation om vad som hänt samt skador.
*Kräv att få göra en magnetröntgen om du är skadad.
*Kontakta ett juridiskt ombud som är specialiserad på whiplashskador och är van vid kontakter med försäkringsbolag. RTP kan ge dig tips om jurister som ingår i deras nätverk och är vana vid trafikolycksfall.De har också en förbundsjurist som ger råd till medlemmar.
sjukvård
sjukdom
smärta
kronisk smärta
samhälle
hälsa
sjuk
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar