söndag 11 oktober 2009

Försäkringskassan den mest utskällda myndigheten

Försäkringskassan är en av Sveriges mest utskällda myndigheter. Handläggningstiderna har drivit förtvivlade människor till socialen och kyrkans soppkök. Sjukskrivna får se sina läkarintyg rivas av försäkringskassans läkare. Missnöjet har nu gått så långt att anställda mordhotas och hängs ut på internet. På Whiplashinfo kan du tex läsa om försäkringsläkare som systematiskt nekar sjuka deras ersättning .

De behandlande läkarna, blir allt oftare överkörda av försäkringskassans egna läkare. Vanligast är det vid beslut om sjukpenning. Men det förekommer också vid beslut om livränta och handikappersättning. Då ska försäkringsläkaren bara granska underlaget, inte träffa patienten. Det förhållandet är unikt för Sverige. Inget annat land har läkare som avgör sjukskrivnas rätt till ersättning - utan att träffa den sjuke! Motivet är att då kanske läkaren förstår att det är en person det handlar om och att läkaren kan känna empati för patienten.

Försäkringskassan har numera ett batteri med motiv för avslag. Läkaren kan t ex ha bedömt att patienten ska vara sjukskriven längre än vad som är tillåtet. För en måttlig depression gäller sjukskrivning i maximalt tre månader, vid ryggskott upp till en vecka och vid blindtarmsinflammation inte en enda dag. (!) Du ska nyopererad gå tillbaka till jobbet. Hur sjukt kan det bli?Min styvson fick en blodpropp i benet pga att han jobbade för tidigt ,efter att ha blivit opererad i foten och började arbeta direkt.

De mest kritiserade avslagen handlar om sjukskrivningar över 180 dagar. Då undersöker försäkringskassan om den sjuke kan klara något arbete på hela arbetsmarknaden. Det räcker med att någon i teorin kan utföra ett visst arbete - som inte alls behöver existera i verkligheten - för att rätten till ersättning ska upphöra.- Väldigt få klarar denna granskning, säger försäkringsläkaren Tommy Elfstrand. Är det det här vi har betalat skatt för?

Bland allmänheten är förtroendet för försäkringskassan fortfarande i botten. En undersökning från LO visade senast i april att varannan svensk inte litar på att bli rättssäkert behandlad hos myndigheten.

Whiplashinfo och Processjuridikbloggen kan du får mer information om juridik, skadereglering, sjukskrivning mm.

Bloggar: , , , , ,, , alliansen, moderaterna, Fredrik Reinfeldt, utanförskap ,sjukförsäkringen,sjukskrivningar

Inga kommentarer: