Kvinnor löper högre risk än män för långvariga symtom på käkfunktionsstörning. Värk i nacke, axlar eller rygg ökar också risken för att utveckla käk- och huvudvärk. Det visar Susanna Marklund i den avhandling hon försvararde vid Umeå universitet 25 september 2009.
I avhandlingen studerar Susanna Marklund uppkomst (incidens) och förlopp av käkfunktionsstörning i förhållande till kön, tandgnissling och tandpressning (bruxism), olika bettförhållanden samt huvudvärk, nackvärk och ryggvärk som möjliga riskfaktorer. Observationerna är gjorda under en period av två år.
De som rapporterar tandpressning eller tandgnissling eller har korsbett har en förhöjd risk att utveckla nya käkledssymtom. Personer med instabila tandkontakter vid sammanbitning har ökad risk för kvarstående symtom och personer med nack- och ryggvärk har även de förhöjd risk att utveckla värk i käken och huvudvärk. Kliniska tecken på käkfunktionsstörning innebar högre risk för nya symtom som käkledsknäppningar, värk i käken, huvudvärk och ryggvärk. Den som har denna typ av bevär bör tas om hand av ett tema med olika kompetenser.
Bloggar: hälsa, sjukvård, sjukdom, smärta, kronisk smärta, samhälle
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar