Alla råvaror innehåller antioxidanter, men de finns särskilt i färgrika livsmedel som frukt, bär, grönsaker, rotfrukter, baljväxter och inte minst i örter och kryddor.
Kryddor som oregano, mejram och timjan är extremt rika på antioxidanter, så dem ska man slösa med, uppmanar näringsfysiologen Fredrik Paulún. Han beskriver antioxidanter som kroppens antirostmedel som skyddar oss mot olika sjukdomar och för tidigt åldrande.
HÄR ÄR KRYDDORNA MED HÖGST ORAC-VÄRDE (Oxygen Radical Absorbtion Capacity är ett värde som mäter mängden antioxidanter per 100 gram livsmedel i torkad eller malen form. Ju högre ORAC-värde, desto bättre)
Siffran anger hur mycket antioxidanter 100 gram malen eller torkad krydda innehåller.
Svartpeppar: 27 000
Persilja: 74 000
Curry: 48 000
Kryddnejlika: 314 000
Kanel: 267 000
Chili: 23 000
Basilika: 67 000
Ingefära: 28 000
Gurkmeja: 159 000
Kakao: 80 000
Själv äter jag både Omega 3 (sälolja) och Fortodol S ( innehåller gurkmeja).
Bloggar: hälsa, sjukvård, sjukdom, smärta, kronisk smärta, samhälle, forskning, vetenskap
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar