Det råder en stor oenighet om dignosen fibromylagi bland läkare och det drabbar patienterna som därför inte får en enhetlig behandling och information. Det gör att de inte känner sig accepterade av sjukvården och blir misstänksamt bemötta i samhället. Vänner och arbetskamrater kanske ifrågasätter om man verkligen är sjuk.
Alla sjukdomar som saknar en enhetlig diagnos eller där den är omdiskuterad råkar ut för detta fenomen. Det gäller t ex elallergi, whiplash och utmattningsdepression. Dessa patienter får ofta valsa runt i vårdapparaten utan att få den hjälp den behöver, medan den som har diabetes eller stroke inte behöver kämpa lika mycket. Diagnosen är också en dörröppnare för samhällets stöd och resurser, som t ex handikappersättning, sjukersättning och livränta.
Fortfarande tror inte var tredje distriktsläkare på diagnosen och är något man tar till när man inte hittar någon annan orsak till symtomen. Författaren Mirjam Tapper besökte Östersund i onsdags för att berätta om sin bok ”Fibromyalgi, kronisk värk och trötthet”, som ger många nyttiga tips och där det senaste inom forskningen presenteras.
En teori om fibromyalgi är att smärtsystemet är triggat, överaktiverat pga en långvarig stress eller smärta. Därför är det viktigt att inte gå för länge med sin smärta eller stress utan göra något åt det, ta medicin, avslappningsövningar mm.
hälsa
sjukvård
sjukdom
smärta
kronisk smärta
Intressant
6 kommentarer:
Oj, är det så illa att var tredje distriktsläkare fortfarande inte tror på diagnosen! Det trodde jag inte!
Vi sjuka har rätt att bli betrodda, det är jobbigt nog ändå. Min blogg på DittochDatt.se
Ja, tydligen. Det beror på att det är oenighet inom läkarkåren om orsaker, diagnos, behandling mm. Som jag ser det finns det flera olika synsätt: Vissa säger att det är en reumatisk sjukdom, andra säger att det är psykiskt (psykosocialt)och andra säger att det är är smärtsystemet som ballat ur. Ingen kan säga vad som är rätt. Det krävs mer forskning.
Jag lever också med fibro och det är tufft ibland. Som tur var har vi i Skellefteå en smärtspecialist som vi kan gå till.
Gå gärna in på min blogg och tävla om ett smycke.
http://www.smyck1.blogg.se
Vad bra att du fått hjälp! Jag går också hos smärtläkare. Det är nästan ett måste om man ska få hjälp. Men det viktigaste är att man har en läkare som tror och lyssnar på vad man säger.
Jag har levt med fibro sedan elva-årsåldern. Är en av dessa där sjukdom är klarlagt ärftlig. Har valsat runt i sjukvården i oändlighet tills jag äntligen fick min diagnos -99. (Är 37 idag.)
Har på det stora hela haft bra läkare som iaf tar mig på allvar, även om det inte finns så mkt att göra.
Har tack och lov bara mött ett enda rötägg på vårdcentralen, han lyckdes dock sänka mig totalt och jag vågade inte gå dit på nästan ett år.
Om läkare bara visste vad illa de gör oss som lever med dessa svårdefinierade sjukdomar när de inte tror på oss.
Nu har jag fått en underbar läkare som verkligen tar mig på allvar och satt mig på utredning. Har nämligen de senaste tio månaderna drabbats av daglig feber. JObbigt och väldigt slitsamt på både kropp och psyke.
Hittade din blogg genom Expressen och det är jag glad för. Nu hamnar du på min rss-lista. :)
Håll ut och lev väl!
// Linda
Hej!
Jättebra att du hittat en bra läkare som tror på dig. Men det måste vara jobbigt att ha daglig feber? Har du testat någon alternativ metod?
Ibland får man ta till flera metoder för att bli bättre. Läkarvetenskapen är också begränsad. De känner inte till och får inte rekommendera alternativa medel.
Själv har jag blivit hjälpt med en kombination av läkemedel, träning, hälsopreparat och akupunktur.
Hälsningar
Kaktusblomman
Skicka en kommentar