tisdag 18 augusti 2009

Bostadsort avgör överlevnad i cancer

Din bostadsort kan göra stor skillnad i om du överlever cancer eller inte. Fem år efter behandling mot malignt lymfom levde dubbelt så många av de som bodde i Lund än de som bodde i nordöstra Skåne och Blekinge. Undersökningen gjordes i Skåne, Blekinge, södra Halland och Kronobergs län, men skillnaderna kan vara lika stora i hela Sverige.

Störst är skillnaden för lungcancer, malignt lymfom och prostatacancer. Men när det gäller bröstcancer har man inte sett så stor skillnad. Det kan bero på att de flesta som drabbas av den cancerformen överlever. Efter fem år lever 85 till 90 procent av patienterna
Undersökningen, som letts av Bo Attner, chefsekonom på Södra Regionsvårdsnämnden, har gått igenom samtliga cancerfall i området under 2007 och 2008, rapporterar Ekot.


Det är inte förvånande eftersom resurserna är så ojämnt spridda över landet. Dels har det betydelse om det finns ett universitetssjukhus i länet , dels om det är läkare som är "eldsjälar" med speciellt intresse och bedriver forskning inom sitt område. Det har också betydelse vilka kliniker som får forskningsanslag. Mycket forskning bedrivs med hjälp av ideella organisationer som t ex cancerfonden och Hjärt & Lungfonden samt av Läkemedelsbolag. De senare forskar förstås bara om sjukdomar där de kan se en möjlighet att tjäna pengar. En oberoende, statligt stödd forskning vore att föredra.

Bloggar: , , , ,

Inga kommentarer: