I tio år fanns det en Nackskademottagning i Göteborg, ett team med specialistutbildade läkare, sjukgymnast och psykolog.
Idén var att man skulle komma tidigt till Nackskademottagningen och få hjälpbåde med skadan och med upplevelsen, berättar Malin Lindh, överläkare ochPatienterna driver bara omkring i den vanliga vården, säger Olle Bunketorp, överläkare i ortopedi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.Han är en av få läkare som fortfarande arbetar med den här patientgruppen, men han befarar att de flesta aldrig kommer till en specialist, åtminstone inte inom rimlig tid. Efter ständig värk i tre månader har skadan i värsta fall blivit kronisk. Så går det till när politikerna överger en hel grupp av patienter.
tidigare chef för Nackskademottagningen. När det först talades om
nedläggning trodde hon inte att det var sant: verksamheten behövdes - cirka
600 patienter fick hjälp årligen - och mottagningen var också ett
kompetenscentrum inom rehabiliteringsmedicin.Men Nackskademottagningen
försvann och två år senare lades hela Arbetsrehabiliteringscentrum ned.
för Enligt Malin Lindh finns inte längre något liknande i Västra Götaland.
Även om whiplashskadade får hjälp av en enstaka läkare eller sjukgymnast så omfattas inte det av rehabiliteringsgarantin. Det regeringen vill se är istället multimodal behandling, det vill säga samarbete i den typ av rehabiliteringsteam som Nackskademottagningen var ett exempel på.
Tänk om politiker i Västra Götaland! Nu när regeringen avsätter pengar till rehabilitering är det er uppgift att se till att det finns vård även för nackskadade!
Handikappförbunden ogillar talet om en "rehabiliteringsgaranti", eftersom patienten egentligen inte kan kräva någonting. Häromdagen lämnade förbunden därför in en symbolisk anmälan av regeringen till Marknadsdomstolen.
Bloggar: hälsa,sjukdom,smärta,samhälle, politik, sjukförsäkring,ekonomi,försäkringskassan, alliansen
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar