Hälsokostpreprat mot värk och depression kan vara lika effektiva som läkemedel, men kan ha mer biverkningar och är inte lika väl kontrollerade , säger Edzard Ernst, Storbritanniens första professor i komplementärmedicin. Många av våra mest potenta vanliga läkemedel är från början örtmediciner, t ex hjärtmedicinen digitalis och smärtstillande morfin.
Edzard Ernst, har under tio års tid granskat vilka örtmediciner som fungerar - och vilka som inte gör det. Men det finns en mindre grupp örtmediciner som faktiskt bevisat sig ha effekt, också i strikt vetenskapliga studier. Afrikansk djävulsklo mot värk är ett exempel. Det har lika bra effekt som vanliga receptfria läkemedel, som paracetamol. Echinacea mot förkylning får också godkänt. Johannesört mot depression är ett annat exempel. Den fungerar lika bra som receptbelagda antidepressiva läkemedel, SSRI-medel. Även Ginko mot demens och cirrkulationsbesvär i benen fungerar bra.
Att örtmediciner skulle ha mindre biverkningar än vanliga läkemedel är en spridd myt, menar han.Teoretiskt sett är risken för biverkningar faktiskt större eftersom örtmediciner innehåller många olika substanser, medan vanliga läkemedel oftast bara har en verksam substans. Det har jag faktiskt aldrig tänkt på, men det är ju sant. De är ju också mycket dyrare eftersom de inte ingår i läkemedelsförsäkringen.
Jag tycker själv att Eccinea ( röd solhatt) funkar bra liksom örtmedicin (UVA-E) mot UVI.
Andra bloggar: sjukvård sjukdom smärta kronisk smärta hälsa sjuk
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar