torsdag 12 februari 2009

Smärta ingen inbillning

Att låta patienten själv rita ut sina nack- och skulderbesvär på en ritning av en människo­kropp är ett snabbt och tillförlitligt sätt att diagnostisera smärta, enligt en studie. Metoden går ut på att patienten får skugga de områden där denna har besvär på en illustration av en människokropp. Bo Bertilson , läkare vid Torvallakliniken i Haninge, har använt metoden på sina patienter i tiotals år. Som doktorand vid Centrum för allmänmedicin, Cefam, i Stockholm, har han nu även utvärderat den vetenskapligt.

Det är en ny typ av smärtritning som skiljer sig från tidigare liknande metoder då patienterna får skugga alla typer av besvär och inte bara smärta. Utifrån ritningen kan den kunnige på ett ögonblick ställa en preliminär diagnos. Det är lite som att tolka ett EKG. Sammanfaller skuggningarna med nervutbredning i kroppen kan besvären ha ett neurogent ursprung, dvs det är nervsmärta. Diagnosmetoden är tillförlitlig, enligt studien. I över 80 procent av fallen sammanföll diagnosen från besvärsritningen med resultaten från andra diagnosmetoder.

Bo Bertilson menar att läkare alltför sällan tolkar smärta som neurogen utan
i stället tolkar den som nociceptiv, att besvären kommer från en yttre
skada i smärtområdet, eller kanske psykisk. - Vi är experter på att
psykologisera smärta i Sverige, säger han. I stället menar Bo Bertilson att
smärta kan ha en psykisk påverkan.- Får man ingen trovärdig förklaring
till sin smärta leder det till att man blir orolig. Det är psykiskt påfrestande
att gå runt och ha ont om man inte vet varför eller inte upplever sig bli tagen
på allvar.
Hur psyket påverkar smärtan är omtvistat av läkarkåren. Men alla smärtpatienter kan nog skriva under på att smärta har en psykisk påverkan. Det kan verkligen sänka en när man upplever att kroppen är som ett fängelse och man inte kan göra det man kunde tidigare. Att vännnerna försvinner är också deprimerande och att man inte kan arbeta.

Steven Linton, professor i klinisk psykologi vid Örebro universitet, anser att även det psykiska välbefinnandet har en inverkan på upplevelsen av smärta. Det finns, enligt Linton, tonvis med bevis för att exakt samma smärtstimuli kan upplevas olika beroende på personens stämningsläge. Enligt Steven Linton har många patienter fått all den hjälp som kroppssjukvården kan ge utan att bli bättre. Då kan psykologiskhjälp öppna nya vägar.

Det kan jag också skriva under på. Om jag blir stressad kommer smärtan som ett brev på posten. Att tala med andra i samma situation i Värkstaden har varit till stor hjälp.

Andra bloggar:

Inga kommentarer: