torsdag 26 februari 2009

Sjukt lång väntetid på svar

I en insändare på Östersunds Länstidning klagar man över att det är svårt att komma fram på telefon till olika myndigheter och privata företag. Många av dessa har idag sk. nationella växlar (kundtjänst) vilket i sig gör att telefonköerna blir orimligt långa.

Så här skriver han:

Som exempel kan nämnas att komma fram till Försäkringskassan är nästan hopplöst. För det första ska man knappa in och välja olika val otaliga gånger (gäller de flesta företag och myndigheter). Sedan blir svaret oftast att vänta, nu senast upp till 16 minuter. Detta väntande är helt orimligt. Har man ett direktnummer till en tjänsteman är detta naturligtvis att föredra. Men det är inte alltid att denne kan svara på alla frågor varför man som regel måste anlita kundtjänsten för privatpersoner.

Ett annat exempel är Skatteverket. Där ombeds man återkomma vid ett annat tillfälle. Detta känns både snopet och underligt.

Ovanstående exempel snart gäller alla större företag och offentlig sektor. Beträffande näringslivet borde man vara mycket angelägen att vara nåbara. Många har uppenbarligen rationaliserat väl hårt i dessa sammanhang.

Vad gäller den offentliga sektorn kan man, som skattebetalare, kräva betydligt bättre tillgänglighet. Här måste man tilldela större resurser för att vi ska kunna kommunicera via telefon. Det är stor skandal att man skall ägna massor av tid för att sitta och vänta i en telefonkö. Enda vinnarna på detta är telefonbolagen. Slutsatsen på denna artikel: När får vi se förbättringar vad gäller telefontillgängligheten i dessa sammanhang!

Jag kan inte annat än instämma. Hur många gånger har man inte knappat sig fram på Telia? Ett annat otyg är när telefonförsäljare har återuppringning på ens telefonnummer. Då kan telefonen ringa upprepade gånger utan att det är någon i andra änden. Det enda som hörs är ett pip. Jag blev terroriserad av en sådan i flera månader.

Bloggar: ,,,, , ,,,

Inga kommentarer: