I Sundsvalls tidning skriver mani en insändare att uppgifter om fusk bland sjuka blivit alltmer vanligt i media, vilket har lett till att allmänheten uppfattar att omfattningen om fusk är mycket stor. Men att mycket färre än man tror fuskar med sjukförsäkringen. Så här skriver ett stort antal föreningar med medlemmar som drabbats av de nya sjukfrsäkrinsgreglerna:
Fuskdelegationens redovisning 2007 pekade dessutom på att hälften av de felaktiga utbetalningarna var Försäkringskassans ansvar. Från försäkringskassan spreds muntligt den felaktiga uppgiften om 20 % fusk, i stället för de 2 % man kommit fram till i utredningen. Den felaktiga uppgiften har därefter upprepats gång på gång, senast för några veckor sedan av socialförsäkringsministern i riksdagens VAB (Vård av Barn)-debatt.
Eftersom medborgare är mindre benägna att följa lagen om andra bryter mot den, kan en allmän föreställning om att bidragsfusk pågår i stor omfattning bidra till en uppluckrad moral. Det kan också leda till att man börjar se på alla sjuka som potentiella fuskare. Många skulle reagera om lärare på samma sätt började se på alla elever som potentiella fuskare.
Det är angeläget att medvetet fusk åtgärdas och förhindras, särskilt då det visat sig att grovt kriminella kan ligga bakom. Men att lägga skulden på den stora majoriteten sjuka och skadade som försöker klara sig på sin låga ersättning och inget hellre skulle vilja än att återfå sitt gamla liv, medför att de som redan har en svår situation får det ännu tyngre.
Ett nytt exempel om påstått fusk var då man i februari i år kunde läsa på bloggar, i många lokal- och rikstidningar, höra i radio och se på nyhets- och debattprogram i TV att var 5:e person med sjukersättning fuskar. Vid närmare granskning av Försäkringskassans pressmeddelande visade det sig att det inte var 5:e person, utan 2 personer av 10 000!
Trots att uppgifterna hade missuppfattats så grovt, ville Försäkringskassan trots påstötning inte skicka ut ett nytt pressmeddelande, utan meddelande bara till TT att det uppstått ett missförstånd. Det medförde att även detta felaktiga budskap fick stå kvar oemotsagt!
De som utsätts för detta drev har inga starka röster. Därför är det viktigt att vi som inte berörs av de nya sjukförsäkringsreglerna ställer oss upp och protesterar mot vad som i dag sker. Vi kan gå med i de ideella organisationer som arbetar för att ge konstruktivt stöd till sjuka och andra med funktionshinder. Det handlar om redan utsatta personer som det i Sverige i dag blivit legitimt att håna och tala nedsättande och sprida lögner om.
Så sant så sant! Ställ upp och protestera mot orättvisiorna i vårt samhälle och förtrycket av sjuka ! Det är ovärdigt ett rättssamhälle att behandla sina medborgare på detta sätt.
Bloggar:hälsa,sjukdom,smärta,samhälle,politik,sjukförsäkring,ekonomi,försäkringskassan, alliansen,förtidspension,sjukersättning,utanförskap
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar