tisdag 5 maj 2009

Politikerna ignorerar Socialstyrelsens riktlinjer

Det säger Astma- och Allergiförbundet och dess föreningar på Världsastmadagen. Socialstyrelsen fastställde redan 2004 Nationella riktlinjer för astma/KOL – vården.
I Praxisstudien ”Omhändertagande av patienter med astma i Uppsala-Örebroregionen” från 2008 kan man se att:

  • två tredjedelar av vårdcentralerna har astma/KOL-mottagningar men endast hälften av dessa uppfyller kriterierna för godkänd astma/KOL mottagning.
  • behandlingsmålet för astma är full kontroll av sjukdomen med symtomfrihet, men endast en tredjedel av patienterna uppnår detta.
  • en betydande del av patienterna har sökt akut under det senaste halvåret och många har haft nattliga symtom av sin astma.

Astmaförbundet menar att det är helt uppenbart att landstinget ignorerat riktlinjerna när vården organiseras och resurser fördelas. Det är mycket svårt för människor med astma att förstå att staten satsar stora resurser på att ta fram riktlinjer som sedan bara placeras på hyllan av sjukvårdshuvudmännen.

Du kan också göra en insats:

Prata med vänner och grannar, Skriv insändare till lokaltidningen, påverka politiker. Tillsammans kan vi påverka opinionen! Du kan också Bli medlem i Astma- och Allergiförbundet. Ju fler vi är, desto starkare hörs vår röst.

För bara 50 kr blir du medlem för resten av året. För de som går med under den här veckan går halva avgiften oavkortat till allergiforskning.

Inga kommentarer: