måndag 21 september 2009

Läkemedelsbolag förstör miljön i utvecklingsländer

Tidigare har de svenska forskarna visat att det reningsverk som tar emot vatten från 90 läkemedelsfabriker i Hyderabad i Indien, innehåller höga halter av läkemedelssubstanser. Nu har Jerker Fick från kemiska institutionen vid Umeå universitet, tillsammans med bland andra Göteborgsforskaren Joakim Larsson, presenterat nya oroväckande resultat.

Alarmerande höga halter av läkemedel
Denna gång har de analyserat vattenprover från både floder, två närliggande sjöar och brunnar med dricksvatten i området. Både i sjöarna och brunnarna var halterna av aktiva substanser alarmerande höga. De högst halterna de hittade var av cetirizin(allergimedicin) och ciprofloxacin bredspektrumantibiotika) , säger Jerker Fick.

Dessutom fanns höga halter av ett flertal andra substanser som enoxacin, terbinafin och citalopram. Vid ett tillfälle släppe ett reningsverk ut 45 kilo ciprofloxacin under ett dygn, det motsvara 5 dagars förbrukning för hela Sverige! Även andra läkemdel förekom i koncentrationer som var uppemot en miljon högre än vad man hittar i svenska vattensystem. Konsekvenser var bl a att tillväxten hos grodyngel som utsattes för det indiska avloppsvattnet var 40% lägre än hos de som levde i rent vatten.

Stor risk för resistensutveckling
En annan oroande faktor forskarna tar upp i studien är antibiotikaresistensen. Så höga halter av bredspektraantibiotika i sjöar och vattendrag är en bra grogrund för resistenta bakterier. Eftersom läkemedelssubstanserna dessutom är relativt stabila handlar det förmodligen om år innan de är borta när de väl nått till grundvattnet. Under tiden fortsätter utsläppen från de 90 fabrikerna i Hyderabad.

Svenska läkemedel tillverkas i Indien
123 svenska läkemedel innehöll substanser som var producerade i Indien, varav 30% tillverkades av någon av de fabriker som skickar sitt spillvatten till det aktuella reningsverket.

Här måste vi som patienter kräva att läkemedelsbolagen öppet redovisar var de köper sina aktiva substanser! Vi konsumenter kan kräva miljömärkning av läkemedel och att de produceras på ett för miljön hållbart sätt! Läs mer på bloggen Läkare för miljön

Källa: Apotekstidningen, nr 3 2009.


Bloggar: , , , , , , , miljö, , , vetenskap

1 kommentar:

Anonym sa...

Bra observation!

Fram för ekologiska läkemdel! :)