torsdag 3 september 2009

Röd-gröna kräver möte om långtidssjuka

Det är dags nu att ett besked kommer. Människor blir inte friskare av att bli fattiga. Och de blir definitivt inte friskare av att vara oroliga, säger Veronica Palm, socialdemokratisk vice ordförande i socialförsäkringsutskottet.Hon säger att man måste man ha en plan för vad man ska göra med alla som blir utförsäkrade om man gör så kraftiga förändringar.  Alla remissinstanser påpekade detta inför reformen. Socialförsäkringsministern har hela tiden sagt "vi kommer att hitta på något". Att fortsätta att upprepa det, utan att komma med besked, gör att man tappar tilliten, säger Palm.


Oppositionspartiernas åtta ledamöter i socialförsäkringsutskottet skickade under gårdagen till utskottets ordförande, moderaten Gunnar Axén, en uppmaning till ett extrainsatt möte. I brevet begär de att socialförsäkringsministern redogör för utskottet om nuvarande läge och vad man kan förvänta sig framöver. Men de hade inte fått någon reaktion, sa Veronica Palm i går eftermiddag och tillade att begäran om extramöte i ett utskott är mycket ovanligt.Hon har inte under sina åtta år i riksdagen varit med om det. Men oppositionen tycker att läget nu är så alarmerande att vi vill få en redogörelse av ministern om vilka åtgärder som planeras.


Riksrevisionens styrelse vände sig under tisdagen till riksdagen med uppmaningen att den ska begära att regeringen initierar en översyn av Försäkringskassans hantering av underlag inför beslut om sjukpenning.Styrelsen grundar sig på en alarmerande rapport som kom i maj. Riksrevisionen hade då vid sin granskning funnit att en stor del av sjukpennings ärendena saknar obligatoriska uppgifter eller har uppgifter av bristande kvalitet.


I så många som 73 procent av de granskade ärendena, var underlaget bristfälligt. Styrelsen skriver till riksdagen att det finns stor risk att sjukpenningbeslut blir inkorrekta och rättsosäkra. Konsekvensen kan bli att personer som inte har rätt till sjukpenning beviljas detta och att personer som är berättigade till sjukpenning får avslag.

Det torde nog vara större risk att de som har rätt till sjukpenning inte får den pga Försäkringskassans  spariver, tror jag. Bra att de Röd-Gröna visar var de står i frågan. Men vi vill också veta vad de har för synpunkter på Alliansregeringens övriga åtgärder inom Socialförsäkringssystemet och hur de agerar i frågan om de vinner valet.

Bloggar: hälsa, sjukvård, sjukdom, smärta, kronisk smärta, samhälle,politik, ekonomi, sjukförsäkring,försäkringskassan, alliansen

Inga kommentarer: