Det är nog många med diagnoser som t ex utbrändhet, whiplash och ME (kroniskt trötthetssyndrom) som har känt av skillnaden i status bland sjukdomar och smärttillstånd. Högst status bland sjukdomar har cancer och hjärtsjukdomar. Bland smärttillstånd är det den akuta smärtan, dvs smärta efter olycksfall eller operation som är den högst rankade och som det satsas mest resurser på.
Vilken status min åkomma har, styr hur jag blir bemött inom vården , av anhöriga, arbetskamrater och bekanta. Det styr också vårdens prioritering, uppföljning och behandling. Som man säger i artikeln Vården har större respekt för det vi kan se och ta på , forskas det inte heller i samma omfattning på sjukdomar/smärttillstånd med låg status och det som mest drabbar kvinnor.
Gunilla Brattberg undersökte statusen bland olika smärttillstånd i början på 90-talet. I fallande skala såg det ut så här, med högst status längst upp och lägst status längst ner:
kärlkramp
njurstenssmärta
cancersmärta
ledgångsreumatism
amputationssmärta
migrän
bältrossmärta
prostatitsmärta
värkande höfter
värk i nacke och axlar
colon irritable (IBS)
spänningshuvudvärk
ryggont
fibromyalgi
Det verkar gälla fortfarande. Så ont i ryggen och fibromyalgi är det sämsta smärttillståndet sett ur statussynpunkt. Även om man som jag, har ryggbesvär som kräver operation, så tror alla att det är en vanlig ryggåkomma som var och varannan har. För nästan alla har haft ont i ryggen någon gång och tror därför att de VET hur det är. Så är det om man är whiplashskadad också. Det har många råkat ut för och då jämför de kanske med sig själv och att de inte fick några men.
Bloggar: hälsa, sjukvård, sjukdom, smärta, kronisk smärta, samhälle, konsument, intressant, politik, gnäll ,värk, ryggont,ont i ryggen
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar