måndag 14 september 2009

Öka klyftorna moderaternas mantra a´la Radetzki

Här har vi den ideologiska grunden till Alliansens, men framför allt moderaternas syn på sjuka och arbetslösa. Från Striptease maj 1997: Janne Josefsson intervjuar nationalekonomen Marian Radetzki i programmet som menar att man måste sänka lönerna för de lågutbildade och ersättningarna för de sjuka för att få bukt med arbetslösheten, Marknaden ska styra. Genom att drastiskt försämra villkoren ska lågavlönade tvingas ut i arbetslivet för att överleva. På frågan om demokratin kan vara ett problem för att genomföra detta svarar Radetzki (influerad av (influerad av public choice-teorin):
"Demokratin tenderar att lamslå beslut, och jag föreställer mig att det demokratiska systemet på samma sätt utgör... är en försvårande omständighet för att genomföra politik av det här slaget. Att politikerna inte vill ta itu med ett program mot arbetslöshet som är smärtsamt och brutalt beror på att de är rädda för att de inte blir omvalda. Och att de då inte vidtar några åtgärder även om de kanske skulle tycka att sådana åtgärder behövde vidtas är en konsekvens av det demokratiska systemet, där de utsätts då för granskning i offentliga val, där kanske många människor - till en början i alla fall - skulle tycka illa om det här programmet på grund utav dess negativa biverkningar."
Marian Radetzki visade sig vara en stor förebild och inspirationskälla för Regeringen även på andra sätt, nämligen som stor fifflare, liksom många av regeringens företrädare. Han höll sig med underbetald svart arbetskraft som en sorts mänsklig rättighet och betalade 40:-/timme till " en polska" . Programmet är 17 minuter långt och rekommenderas varmt för den som behöver en adrenalinkick!
Radietzkis bok ligger säkert på många moderaters nattduksbord.

Bloggar: , , , , ,, , alliansen, moderaterna, Fredrik Reinfeldt, socialdemokraterna

Inga kommentarer: