måndag 31 maj 2010

Inflammationer i tandköttet orsak till hjärtinfarkt

Personer som inte borstar tänderna ordentligt har en ökad risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom. Flera vetenskapliga studier har funnit en koppling mellan dålig tandhälsa och ökad risk att drabbas av t ex hjärtinfarkt. Anledningen till detta tror forskarna kan vara att inflammationer i tandköttet banar väg för bakterieangrepp som triggar inflammation även i andra kärl.

Och nu visar ännu en studie på tandborstningens betydelse för hjärtat. Omkring 11 000 vuxna personer i Skottland fick svara på en rad frågor om sin hälsa, sina levnadsvanor och sina tandvårdsrutiner. När personerna följdes upp åtta år senare kunde forskarna konstatera att drygt 550 personer drabbats av hjärtinfarkt.

Enligt statistiska beräkningar löpte personer som borstade tänderna mer sällan än två gånger dagligen 70 procent ökad risk att drabbas jämfört med de som borstade tänderna oftare. De som var minst flitiga med tandborsten hade dessutom oftare markörer i blodet som signalerade pågående inflammation.

Det stämmer in på min mamma som inte kunde sköta sina tänder själv därför hon var dement och fick inflammationer i tandköttet vid en brygga som hon hade i överkäken. Det visar hur viktigt det är att hjälpa dementa och gamla med sin munvård! Även psykiskt sjuka och utvecklingsstörda kan ha problem att sköta sin munhygien.

Bloggar: , , , , , , , medicin,

1 kommentar:

Kristina Birkesten sa...

Kaktusblomman!
Det här är ju intressant. Att dålig munhygien kan generera infektioner, till exempel på hjärtklaffarna, visste jag, men inte att det också kan bidra till hjärtinfarkt.

Det är bra att det forskas fram allt mer om orsakerna bakom våra sjukdomar.

Det ger oss större möjligheter att arbeta och skydda oss profylaktiskt.

Ta hand om dig!

Kram!