onsdag 12 maj 2010

Myter om sjukskrivningar avslöjas av samhällsforskare

Alliansen har spätt på myten om att det fuskas med sjukskrivningarna och att alla kan jobba om de vill. Nu senast påstår man att de flesta som utförsäkrats återgår i arbete eller studier. Men vad har de för val? För att få socialbidrag tvingas du t ex sälja ditt hus eller lägenhet. Jag misstänker också att statistiken ljuger som vanligt. Hur många långtidssjuka göms i arbetslöshetsstatistiken?

Försäkringskassans siffror visar att, tvärtemot regeringens löften, flertalet utförsäkrade fått sänkta inkomster – hälften har förlorat minst en hundralapp i månaden, medan bara en tredjedel fått en ökning med så mycket eller mer. Omkring 80 procent av de utförsäkrade har accepterat Arbetsförmedlingens introduktionsprogram, medan resten ansett sig för sjuka för att kunna delta. De som har ansökt om förlängd sjukpenning har automatiskt fått avslag av Försäkringskassan om de skrivit in sig på introduktionsprogrammet – enda möjligheten att få ansökan beviljad är alltså att avstå från ersättning och chansa på att i stället få sjukpenning retroaktivt.

Nu skriver statsvetaren Björn Johansson att sjukskrivningsexplosionen inte förklaras av förändrade normer, regionala skillnader i sjukskrivningar eller arbetslösas sjukskrivning, inte heller av alltför långtgående jämställdhet, medikalisering med modediagnoser, t ex utbrändhet, eller läkares slapphet med nysjukskrivningar och intyg. Han har skrivit en ny bok "Kampen om sjukfrånvaron" .

Istället ges en rimlig förklaring genom att sociologen på Arbetslivsinstitutet Tor Larssons nedtystade forskning får upprättelse.

Den höga sjukfrånvaron kan förklaras av :
1.Den kommunala sektorns försämrade ekonomi på 1990-talet.Dels slimmade kommuner och landsting, men även större företag, sina organisationer och processer, vilket gjorde det svårare att anpassa arbeten till personer som inte kunde prestera 100-procentigt.
2.Förändrad lagstiftning. Den bakband rehabiliteringsaktörerna och berövade dem deras viktigaste redskap för att få tillbaka de sjukskrivna i arbete.
3.Indragna stats­bidrag till företagshälsovården bidrog liksom anpassningsgruppernas avveckling.
4.Medicinskt navelskådande, där man inte ser patientens arbetsförmåga i en psykosocial helhet, den s k renodlingen av sjukförsäkringen, bidrog och är lika aktuell i dag. Johnson skriver:"Den nya rehabiliteringskedjan framstår i själva verket som direkt kontraproduktiv, eftersom den förstärker den renodling av försäkringen som var grunden till en stor del av problemen."

Han skriver också att statsfinansernas haveri var en myt. Kostnaderna för såväl sjukskrivning som socialförsäkringar i förhållande till BNP var lägre än tidigare decennier.

Hög tid att sjuka och skadade får upprättelse och att snacket om fusk och press på läkare upphör. Läs också Utslitna arbetare sparkas med nya regler och Bidragsberoendet ökar.

Bloggar: , , , , , Göteborg, ryggont, ont i ryggen, ischias, värk, , , alliansen, moderaterna, Fredrik Reinfeldt, utanförskap ,sjukförsäkringen,, , , val2010

3 kommentarer:

Prinsessan sa...

Intressant!

Läs gärna det här:

http://pillaren.wordpress.com/2010/05/13/hur-tankte-ni-oppet-brev-till-politikerna/

Visste inte att meningen var att man skulle få en ökad inkomst av att delta i introduktionsprogrammet - för min del har den just abrupt halverats så det inte räcker ens till hyra och mat längre. Har skrivit ett par andra inlägg om det.

Kaktusblomman sa...

Jättebra skrivet Princessan!

Kram!

Kaktusblomman sa...

Jättebra skrivet Princessan!

Kram!